mainos_1126

Johtaminen (etätyö, hybridityö)
Yrityskulttuuri

”Minusta tuntui, että olin unohdettu” – etätyön haasteet uusille työntekijöille

artikkelikuva: ”Minusta tuntui, että olin unohdettu” – etätyön haasteet uusille työntekijöille

Kuva: Pexels

Etä- ja hybridityön suosion kasvaessa yhä useammat työntekijät aloittavat työnsä täysin etänä, mikä tuo mukanaan erityisiä sopeutumishaasteita. Jyväskylän yliopiston tutkimus valottaa etätyönä aloittavien näkymättömyyden kokemuksia ja sitä, miten digitaaliset alustat voivat joko tukea tai haitata uuden työntekijän sopeutumista työyhteisöön. Erityisesti huomionarvoista on se, että näkymättömyyden kokemus liittyy usein enemmän etätyön rakenteellisiin piirteisiin kuin tarkoitukselliseen ulkopuolelle jättämiseen.

Tutkimus korostaa, että perehdytys etätyössä eroaa merkittävästi perinteisestä lähityöstä. Työntekijät voivat jäädä helpommin huomiotta, sillä fyysisen toimiston epäviralliset kohtaamiset ja keskustelut puuttuvat.

”Monet tutkimukseen osallistuneet kokivat, että fyysisessä toimistossa he olisivat tutustuneet kollegoihin ja tulleet näkyviksi helpommin”, kertoo viestinnän professori Anu Sivunen. Hän huomauttaa myös, että useimmilla tutkimukseen osallistuneilla ei ollut vertailupohjaa lähityöhön, joten kokemus etätyön haasteista on heidän kohdallaan ainoa tuntemus. Tämä heijastaa mahdollisesti myös sitä, että etätyötä ei aina pidetä täysin yhdenvertaisena työn muotona.

”Organisaation tulisi ottaa huomioon yksilölliset erot perehdytyksessä.


Anu Sivunen vas. ja Rasa Jämsen sanovat, että etä- ja hybridityön yleistyessä on tärkeää ymmärtää, miten etäperehdytys eroaa perinteisestä lähityöstä ja miten se voi lisätä uuden työntekijän epävarmuutta. Kuva: Reetta Kalliola / Jyväskylän Yliopisto

Näkyvyyden ja epävarmuuden hallinta digitaalisilla alustoilla

Tutkimuksessa nousi esiin näkyvyyden haasteiden ja epävarmuuden välinen yhteys. Uuden työntekijän näkyvyys organisaatiossa riippuu pitkälti digitaalisista alustoista ja niiden käytännöistä. Työntekijä voi pyrkiä aktiivisesti lisäämään omaa näkyvyyttään osallistumalla esimerkiksi videopalavereihin tai viestintäkanaviin, mutta lopullinen näkyvyys on usein myös muiden kollegoiden käsissä. Jos uusi työntekijä jätetään esittelemättä tai hänen läsnäoloaan ei tuoda esiin, hän saattaa jäädä ”näkymättömäksi” työyhteisössä. Näkymättömyyden tunne voi helposti synnyttää ulkopuolisuuden ja epävarmuuden tunteita.

Rasa Jämsen, yliopistonopettaja ja väitöskirjatutkija, korostaa, että organisaation tulisi ottaa huomioon yksilölliset erot perehdytyksessä.

”Digitaaliset alustat eivät ole itsestään selviä kaikille, ja niiden käyttö saattaa vaatia ohjausta. Uuden työntekijän näkökulmasta on tärkeää, että ympäristö tuntuu saavutettavalta ja tukee hänen mahdollisuuksiaan kokea kuuluvansa joukkoon”, Jämsen toteaa. Hänen mukaansa organisaatioilla on vastuu kehittää perehdytyskäytäntöjä, jotka tukevat uuden työntekijän sosiaalista näkyvyyttä etäympäristössä.


Kuva: Pexels

Kollegoiden ja esihenkilöiden merkitys tulokkaan näkyvyydessä

Uuden työntekijän sopeutuminen etätyössä ei ole pelkästään hänen omalla vastuullaan, vaan se edellyttää aktiivisia toimia koko työyhteisöltä. Tutkimuksessa havaittiin, että kollegoiden ja esihenkilöiden teot, kuten tulokkaan esittely koko tiimille, voivat olla ratkaisevia tekijöitä sopeutumisessa. Esittelykäytännöt – joissa uusi työntekijä esitellään esimerkiksi sisäisessä viestinnässä tai tervetuliaiskokouksessa – voivat tukea hänen integroitumistaan ja vähentää ulkopuolisuuden tunnetta. Ilman näitä käytäntöjä uusi työntekijä voi kokea itsensä unohdetuksi.

Organisaation ja kollegoiden toimet ovat keskeisiä myös teknologiavälitteisen vuorovaikutuksen selkeydessä. Jos yhteisistä pelisäännöistä, kuten digitaalisten alustojen käytöstä, puuttuu selkeitä ohjeita, uuden työntekijän voi olla vaikea ymmärtää organisaation viestintäkulttuuria. Sivunen huomauttaa, että tämän tutkimuksen tulokset osoittavat, kuinka tärkeää on varmistaa, että organisaatiokulttuuri välittyy myös etänä toimiville työntekijöille.

”Fyysisen toimiston puuttuessa organisaatiokulttuurin näkyväksi tekeminen vaatii aktiivisia toimenpiteitä,” hän lisää.

”Uuden työntekijän sopeutuminen etätyössä ei ole pelkästään hänen omalla vastuullaan.

Kohti yhdenvertaista ja tuettua etätyöperehdytystä

Jyväskylän yliopiston tutkimuksen tulokset korostavat tarvetta panostaa yhdenvertaiseen perehdytykseen, jossa digitaalinen näkyvyys ja yhteisöllisyyden tukeminen ovat keskeisiä. Organisaatioiden tulisi kiinnittää huomiota siihen, miten näkyväksi tuleminen mahdollistetaan ja miten eri työntekijöiden yksilölliset tarpeet huomioidaan.

Etenkin esihenkilöillä on merkittävä rooli luoda turvallinen ympäristö, jossa jokainen voi kokea itsensä osaksi työyhteisöä. Hyvin suunnitellut etäperehdytyskäytännöt ja aktiivinen tuki näkyvyydelle ovat paitsi työntekijän hyvinvoinnin ja sopeutumisen kannalta tärkeitä myös organisaation menestymisen ja houkuttelevuuden kannalta keskeisiä tekijöitä.

Lähde: Jyväskylän yliopisto
Stilisointi: Paul Charpentier

Julkaistu: 02/2025

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 1/2025

HR viesti

ASIAKASVIESTI




Seuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »